Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN


Het Stadsmus en de Hasseltse erfgoedverenigingen verzamelen hun activiteiten op www.uitinhasselt.be. Als je op één van onderstaande activiteiten klikt, word je naar daar doorverwezen.

 

 

Mirakel en Monstrans. Het verhaal van een Vlaams topstuk

In 1317 werd een gewijde hostie onteerd tijdens het bezoek van een priester aan een zieke in Viversel. Bij het overbrengen van deze hostie naar de abdij van Herkenrode in Kuringen gebeurden meerdere mirakelen. Sindsdien wordt de hostie vereerd. Oorspronkelijk werd deze hostie bewaard in een torenmonstrans (1286, Parijs) die op dit moment als topstuk behoort tot de collectie van Het Stadsmus. Deze monstrans wordt beschouwd als de oudst gekende monstrans ter wereld. De bloedende hostie wordt vandaag bewaard in een monstrans in de Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt.

Naar aanleiding van de 700ste verjaardag van de bloedende hostie organiseren heel wat partners activiteiten. Je vindt het overzicht hier.

Van 20 mei tot en met 27 augustus 2017
Op donderdag 10 en donderdag 17 augustus is Het Stadsmus tot 23 uur open! Maak er een fijn avondbezoek van!
€ 5


 

 

Vanaf 17 juni
Virga Yes divers. Getuigen vertellen over Hasselt en de Virga Jessefeesten

Het Stadsmus en de stedelijke dienst diversiteit gingen in gesprek met protestantse christenen, sikhs, hindoes en moslims. Hoe ervaren zij de Virga Jessefeesten? Herkennen ze ommegangen of andere tradities in hun eigen cultuur of levensbeschouwing? Een boeiende kijk- en luistertentoonstelling is het resultaat. 

Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad.
Wil jij ook getuigen over je ervaringen met de Virga Jessefeesten? Dat kan via dit online formulier.


van 17 juni 2017 tot en met 7 januari 2018
Op donderdag 10 en donderdag 17 augustus is Het Stadsmus geopend tot 23 uur. Maak er een fijn avondbezoek van!

Vanaf 5 augustus
Virga Yes divers. Fototentoonstelling: Rottenwerking anders bekeken

De mooie en betekenisvolle wijkversieringen van de rotten fleuren al vele zevenjaarlijkse feesten de stad op. Wat als nieuwkomers aan de slag gaan met die inspiratiebron? Vanuit hun diverse achtergronden stellen ze een kleurrijke mozaïek samen. Een fototentoonstelling toont het maakproces en de ontmoetingsmomenten.

Expo in samenwerking met de dienst Diversiteit & internationale solidariteit, vzw Orbit, het inter-levensbeschouwelijk netwerk en de integratieraad. Met dank aan kunstenaar Martin Oluwadiran en fotografen Nico Bringmans en Marcel Dupont.

Van 5 tot en met 20 augustus 2017. Op donderdag 10 en donderdag 17 augustus is Het Stadsmus open tot 23 uur. Maak er een fijn avondbezoek van!