Vanaf 3 maart
Expo 'The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938'

Tachtig jaar geleden overbrugde de ‘langste, gelaste brug van West-Europa’ het Albertkanaal op de Kempische Steenweg. Tot ze instortte… Het was voorpaginanieuws want de brug was nog maar één jaar in gebruik. En ook de wetenschappelijke wereld stond voor een groot raadsel.

Vandaag is ‘The Hasselt Bridge’ nog steeds een case bij ingenieursopleidingen, het schoolvoorbeeld van de ‘Brosse breuk’. De expo brengt het verhaal met krantenverslagen en technische publicaties. Hoe de instorting kon gebeuren, wordt stap voor stap onderzocht. De expo neemt alle mogelijke 'verdachten' van de instorting onder de loep: het ontwerp, de lastechniek, het staal, de plaatdikte, veroudering … Ook andere pistes zoals sabotage komen aan bod.

Op zaterdag 14 april geeft ingenieur Sven Curé een lezing over het thema, in de reeks 'Kunst en Erfgoed in de kijker'.

Van 3 maart tot en met 1 juli 2018 in Het Stadsmus

Expo Outside Inside. Street artists binnen de muren

Hasselt kreeg er sinds 2011 meer dan 60 street artgevels bij. De stad mag gerust dé street artstad van België genoemd worden. Tijdens de expo Outside Inside kun je voor de eerste keer in België onverwachte kunstwerken van dertig street artists bewonderen op één plek, in het traditionelere kader van een museum.

Met de expo Outside Inside brengen Street Art Festival en Het Stadsmus de nationale en internationale graffiti en street artists die Hasselt de afgelopen jaren bezochten, terug. De artiesten laten in Het Stadsmus een andere kant zien van hun werk. Ze tonen hun inspiratie en ontwerpen, met canvassen en installaties, tattoos en muziek. De expo is een mooie aanvulling op wat je op de muren buiten kan zien. 

Curator en street art kenner Kurt Bosmans: 'Meestal creëren deze street artists imposante werken die het straatbeeld meteen tot leven wekken, maar met deze expo wilden we een licht schijnen op een minder bekende - maar minstens even spectaculaire - kant van hun kunsten.'

Graffiti: is het vandalisme… of toch kunst? Voor Kurt Bosmans zonder twijfel het tweede: 'Al sinds mijn tienerjaren ben ik gepassioneerd door gespoten kunstwerken.' 
Al acht jaar laat Bosmans street artists uit binnen- en buitenland hun kunsten botvieren op het Hasseltse straatbeeld tijdens het jaarlijkse Street Art Festival. Het huidige resultaat? Een indrukwekkende cumulatie aan gespoten kunstwerken in de Limburgse hoofdstad. 

Ontdek werk van Adnate(Au) – Pablo Delgado(Mex) – James Cochran(Uk) – Pinkie(B) – Inti (Ch) – Sofles(Au) – Swet(Dk) – Derm (B) – Nash (Nl) – Oli-B(B) – B-Art (B) - Chas(nl) - KBTR(Nl) - Zenk(Nl) - Philip Bosmans(B) - Ben Peeters(B) - Animalito(Ar) - Does(Nl) - IAmEelco(Nl) - Casroc(Nl) - Mobstr(Uk) - Polak(B) - Mr. Mister(Nl) - Mr. Critical(B) - Dzia(B) - Jaba(B) - Pso-Man(B) - ... 

Blijf je graag op de hoogte van updates en visuals? Volg dan zeker deze pagina's:
https://www.facebook.com/streetartfestivalbelgium 
https://www.instagram.com/streetartfestival/


Wil je de gevels ook bekijken? Dat kan op facebook.com/streetartfestivalbelgium. Of je kan de fiets op, en ze allemaal in het echt ontdekken met deze fietstocht.

Van 3 februari tot en met 3 mei 2018

Van 22 september tot 4 november
Kleurboel - De mooiste kinderboekillustraties uit de wedstrijd Key Colours (4 - 8)

Het Stadsmus toont je de mooiste prenten uit Key Colours, de illustratorenprijs van de stad Hasselt. Je kan ze er niet alleen bekijken, maar ook beleven! Levensgrote figuren, leesstoelen, prenten op kinderhoogte en een kleurrijke aankleding maken dit een leuke én kindvriendelijke tentoonstelling waarin de prenten tot leven komen.

Lees je kinderen op de ouderwetse manier voor uit een prentenboek of vertel hen verhalen met het kamishibaitheater. Of bekijk een digitaal prentenboek of beleef het met fundels. Zo leuk om naar te luisteren én te kijken!

Ontdek ook de wereld van het anderstalige kinderboek: zijn er verschillen tussen een Vlaams of een Chinees of Arabisch kinderboek? En in welke talen worden onze kinderboeken allemaal uitgegeven?

Kinderboekillustraties moeten natuurlijk ook door kinderen beoordeeld worden! Stem voor je favoriete prent en maak kans op een leuke poster of prentenboek van Clavis Uitgeverij. Wie weet wordt het winnende boek wel echt  uitgegeven…

Bezoek Kleurboel met je klas en krijg een prentenboek of een set posters van Clavis Uitgeverij cadeau! De leerkracht krijgt op voorhand lessuggesties rond het thema 'prentenboeken'. Hiermee kan je de tentoonstelling in de klas voorbereiden of naverwerken.

In samenwerking met Clavis Uitgeverij. 

Gratis

Bezoek de expo met het gezin of met de klas en schrijf je beoordeling!