Error showing flash-object.
NL |  FR |  DE |  EN


Het Stadsmus en de Hasseltse erfgoedverenigingen verzamelen hun activiteiten op www.uitinhasselt.be. Als je op één van onderstaande activiteiten klikt, word je naar daar doorverwezen.

 

 

Lezingenreeks Kunst en Erfgoed in de Kijker (KEIK)

Het Stadsmus werkt met verschillende experten en kenners samen om zijn collectie en het Hasseltse erfgoed systematisch te onderzoeken. Geïnteresseerden kunnen om de twee maanden kennismaken met de resultaten van zo’n onderzoek.

10 februari 2018
Maria Pijpelinckx (Kuringen 1538 - Antwerpen 1608), meer dan alleen maar de moeder van Pieter-Paul Rubens, door Priscilla Valkeneers (zie hieronder)

14 april 2018
The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug in 1938 instortte, door Sven Curé (zie hieronder)

9 juni 2018
Gerard Moonen en de bustes van de burgemeesters, door Michel Ilsen

8 september 2018
De medailles uit de collectie van Het Stadsmus, door Luc Vandamme

10 november 2018
nog niet bekend


Ontdek hier de publicaties van de reeks.

KEIK: Maria Pijpelinckx (Kuringen 1538 - Antwerpen 1608), meer dan alleen maar de moeder van Pieter Paul Rubens
door Prisca Valkeneers

De bewoners van de Maria Pijpelinckxstraat in Kuringen (Hasselt) weten het met zekerheid: de roots van Pieter Paul Rubens liggen in Kuringen. Of toch ongeveer: het was Rubens’ moeder Maria Pijpelinckx, die er het daglicht zag. Professor Carl Van de Velde en Prisca Valkeneers publiceerden in 2013 het boek De geboorte van Rubens, over de controverse rond de geboorteplaats van de bekendste schilder van ’t stad: Antwerpen of het Duitse Siegen? 

Maar ook over de afkomst van Rubens’ moeder valt dus heel wat te vertellen. Dat werd begin 2016 opnieuw wat duidelijker door een toevalsvondst door een échte archiefrat en amateuronderzoeker Willy Stevens. In het Rijksarchief in Gent stootte hij op een document - een testament - dat meer licht werpt op het gezinsleven van Maria Pijpelinckx.

Volgend jaar viert Antwerpen ‘Barokjaar 2018’, met natuurlijk veel aandacht voor Rubens. Een mooie gelegenheid voor Het Stadsmus, om in het kader van zijn lezingenreeks ‘Kunst en erfgoed in de Kijker’ buiten de eigen collectie te kijken en de lokale geschiedenis in het breed te bekijken. 

Zaterdag 10 februari 2018
15 uur – toegang gratis

KEIK: 'The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938' 
door Sven Curé

Tachtig jaar geleden overbrugde de ‘langste, gelaste brug van West-Europa’ het Albertkanaal op de Kempische Steenweg. Tot ze instortte… Het was voorpaginanieuws want de brug was nog maar één jaar in gebruik. En ook de wetenschappelijke wereld stond voor een groot raadsel. Vandaag is ‘The Hasselt Bridge’ nog steeds een case bij ingenieursopleidingen, het schoolvoorbeeld van de 'brosse breuk’.

Sven Curé geeft meer uitleg bij het technische aspect van de breuk en schetst de impact van de instorting voor de Hasselaren aan de hand van krantenverslagen en technische publicaties.

Zaterdag 14 april om 15 uur
15 uur - toegang gratis
Bezoek ook de expo over 'The Hasselt Bridge', die loopt van 3 maart tot en met 1 juli 2018.